ПРОМОВИСАНЕ ДВИЈЕ КЊИГЕ НЕНАДА АНДРИЋА

“Пјешке кроз Свету Гору” и “Сусрети са светогорским старцима”, двије су књиге београдског писца Ненада Андрића чија је промоција одржана синоћ у Мултимедијалном центру Дома културе у Петрову. Пуна два сата присутни љубитељи књиге с пажњом су слушали бесједу о Светој Гори, о чудима која се тамо дешавају и данас, од човјека који је током протеклих година више од 50 пута ходочастио на ово свето мјесто и тако и написао ова два књижевна дјела.


“Пешке кроз Свету Гору” је путописно-историјска књига која говори о Андрићевим путовањима на Свету Гору, док је књига “Сусрети са светогорским старцима” збирка кратких прича у којима се читаоцима преносе поруке и савјети светогорских монаха.


“Будући да сам озбиљно истраживао ту историју схватио сам да је више од половине тих манастира који данас постоје било српско. Осим Хиландара ту су манастир Светог Павла, манастир Григоријат, руски манастир Светог Пантелејмона и сматрао сам да ми је дужност да то нашој српској браћи и сестрама пренесем и да се то зна. Када сам читао и истраживао видио сам да смо ми Срби оставили ту неизбрисив траг од Немањића,преко Лазаревића, Бранковића и осталих – рекао је Андрић.

Промоцију књига организовале су јавне установе Народна библиотека и Културно-туристички и спортски центар Петрово у сарадњи са Народом библиотеком Градишка.