ПОДРШКА УДРУЖЕЊИМА ВИШЕЧЛАНИХ ПОРОДИЦА

Начелник општине Петрово Озрен Петковић одржао је данас састанак са предсједником републичког Удружења родитеља са четворо и више дјеце „Четири плус“ Миладином Готовцем и предсједницом општинског Удружења породица са троје и више дјеце из Петрова Биљаном Стефановић.

Готовац је овом приликом информисао Петковића оп томе да ће „Озренских 3+“ у будуће дјеловати у склопу Републичког удружења „Четири плус“ те да ће заједно реализовати пројекте значајне за вишечлане породице из ове локалне заједнице. Најавио је и израду базе података вишечланих породоца са комплетном демографском сликом, што ће сигурно бити од  користи локалној самоуправи и организацијама и удружењима која се баве проблемима и правима вишечланих продица.

Начелник Петковић је истакао да је досадашња сарадња са општинским удружењем „Озренских 3+“ била на завидном нивоу, да је за рад овог удружења обезбијеђен бесплатан канцеларијски простор као и помоћ из буџета општине у износу од 1.000 конвертибилних марака.

„Пуна подршка овом удружењу била је до сада, од саме идеје о оснивању, и биће и убудуће, што је један од видова нашег пронаталитетног дјеловања“, нагласио је Петковић.

Он је подсјетио да се из буџета општине издвајају новчана средства за свако новорођенче, од 150 марака за прву и другу бебу у породици,  350 марака за треће рођену бебу, 550 марака за четврту бебу у породици и 750 марака за пето и свако наредно новорођенче у породици. Поред тога златником се дарује прво новорођенче на подручју општине у новој години, сви малишани узраста до 6 година и сви првачићи добијају новогодишње пакетиће а сви малишани старости до годину дана бицикл.

Ученицима Средњошколског центра Петрово из буџета се плаћају трошкови превоза до школе и назад а основцима се до пуне цијене намирују средства за мјесечне карте на износ који плаћа ресорно министарство.

Од прошлог септембра ученици првог разреда Средњошколског центра Петрово имају мјесечну стипендију од стотину марака која ће им бити исплаћивана до краја средњошколског образовања, од наредног септембра ће то право бити додијељено и новим првацима, тако да ће за три године сваки ученик ове школе имати мјесечну стипендију из буџета општине.