НА ОЗРЕНУ ПО СЕДМИ ПУТ КАМП ЗА ПРАВОСЛАВНУ ОМЛАДИНУ

На Озрену је данас почео седми Светосавски омладински камп у којем ће до 29. јула боравити 51 полазник узраста од 12 до 15 година са подручја Републике Српске. Камп у мјесту Калуђерица организује Канцеларија за вјерску наставу Епархије зворничко-тузланске, уз благослов Његовог преосвештенства епископа Фотија.

Камп ће бити организован за дјечаке и дјевојчице у двије седмодневне смјене.Координатор за вјерску наставу Епархије зворничко-тузланске Синиша Шаренац рекао је Срни да је у првој групи 26 полазника, а и другој 25.Он је рекао да ће полазници бити у прилици да се у пријатној атмосфери дружењем, пјесмом и игром, упознају са богослужењем Цркве, као и да са дјецом раде квалификовани мушки и женски васпитачи са дугогодишњим искуством.

“Дјеца се овдје друже и проведу лијепо и благословено вријеме од седам дана уз мање интернета, телефона и телевизора, а много више активности попут спортских, као што су кошарка, фудбал, стони тенис, педагошки излети и дружење са локалним одредом извиђача, те радионице грнчарије, краснописа, музике”, изјавио је Шаренац. Он је најавио да се идуће године планира организовање пет група, у које ће бити укључена и дјеца из дијаспоре како би била у прилици да уче и националну групу предмета – српски језик, историју и вјеронауку.

Васпитач Бојан Јокановић, који води музичку радионицу, рекао је да се садржај креира и на основу афинитета полазника ранијих група.

“На крају рада са сваком групом дјеци смо давали анкетни лист гдје су наводили ствари које су им се допале или не, па на основу тих сугестија осмишљавамо садржај”, изјавио је Јокановић и додао да је у складу са жељама ове године за малишане обезбијеђен фитнес и предавање о здрављу.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић поздравио је овај пројекат Српске православне цркве и изразио задовољство што су малишани из Републике Српске и других крајева у могућности да се упознају са историјским и културним благом Озрена. Он је навео да Општинска управа Петрова финансијски и логистички подржава организовање Светосавског омладинској кампа.

Камп се одржава у конаку Светог краља Драгутина који припада манастиру Светог Николе на Озрену, гдје су полазницима на располагању бројни спортски садржаји, телевизија, интернет и одлична домаћа кухиња.Поред општине Петрово Светосавски омладински камп на Озрену подржали су и Републички секретаријат за вјере и организација “Ворлд вижн”.