ОДРЖАНА 20. РЕДОВНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

Одборници Скупштине општине Петрово данас су већином гласова усвојили Извјештај о извршењу буџета општине за период 01.01.2023. – 30.06.2023. године, у ком је наведено да је за првих шест мјесеци ове годне у буџету општине Петрово остварен укупни приход од 1.580.989,00 КМ док су укупни расходи износили 1.802.210,00 КМ, тако да је остварен дефицит у износу од 221.221,00 КМ. Како је образложено од стране начелнице Одјељења за привреду и финансије Мирјане Арсенић разлог за дефицит добрим дијелом лежи у чињеници да су приходи од индиректних пореза, дозначени од Управе за индиректно опорезивање, остварени у износу од 1.073.906,00 КМ, што је за 163.544,00 КМ мање од планираних средстава за прву половину ове године.


Начелник општине Озрен Петковић у изјави за медије је истакао да је без обзира на ове показатеље стање буџета општине Петрово добро.
„Неписано правило је да су буџетски приходи увијек мањи у првој половини године и ми већ сада имамо другачију ситуацију у односу на крајњи датум извјештајног периода. Очекујем да ћемо до краја године имати и приходе и расходе у оквиру планираних средстава“, рекао је Петковић.


Одборници су донијели Одлуку о продаји непокретности Српској православној цркви – црквеној општини Порјечина укупне површине 1.368 м2. Ради се о парцели на којој је изграђен црквени објекат у Порјечини а у сврху покретања поступка легализације изграђеног објекта.


Одлукама су продужени рокови важења Регулационих планова Туритичке зоне Калуђерица и Пословних зона Карановац, Сочковац и Петрово а донесена је и одлука о продаји шест плацева у Туристичкој зони Калуђерица. Продаја ће се обавити путем усменог јавног надметања/лицитације, која ће у сали Скупштине општине бити одржана 22.09.2023. године са почетком у 11:00 часова.


Одборници су на данашњем засиједању донијели и неколико одлука о разрешењу односно именовању. Тако је за члана/предсједника Комисије за прописе именована Јована Мишић, дипл.правник из Карановца, попуњавајући упражњено мјесто у овој комисији након што је претходни члан/предсједник Вида Томић, дипл.правник из Какмужа, поднијела неопозиву оставку. Због остваривања права на старосну пензију са датумом 15.09.2023. године дужности секретара Скупштине општине разријешен је Бранислав Михајловић, дипл.правник из Петрова а дужности начелника Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне послове разријешена је Мира Катанић, дипл.правник из Петрова. Катанићева је именована за в.д. секретара Скупштине општине а за в.д. начелника поменутог одјељења именована је Невена Петковић, дипл. ецц из Добоја. Донесена је Одлука о расписивању јавног конкурса за избор и именовање секретара СО те именована комисија која ће провести избор.


Како је одлучено на овом засиједању у МЗ Карановац биће асфалтиран још један путни правац по принципу „марка на марку“ (грађани и буџет општине) а ријеч је о путу до куће Славка Лазаревића у дужини од 306 метара.


Одборници су усвојили и Оквирни програм обиљежавања Крсне славе и Дана општине те донијели Одлуку о именовању Организационог одбора за обиљежавање овог општинског празника.