НА КРАЉИЦИ СЛУЖЕН ПОМЕН ЖРТВАМА НАТО БОМБАРДОВАЊА

Код спомен-обиљежја на озренском врху Краљица данас је служен парастос за петорицу везиста Војске Републике Српске које је прије 28 година убила НАТО авијација приликом рушења телекомуникационог торња.


Парастосу су поред чланова породица погинулих бораца присуствовали помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Небојша Видаковић, начелник општине Петрово Озрен Петковић, припадници Полицијске управе Добој и Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, делегације борачких организација Петрово, Добој, Теслић, Брод, Дервента и Шамац те представници 4. Озренске бригаде.


НАТО авијација гранатирала је и срушила телекомуникациони торањ 7. септембра 1995. године и том приликом су погинули Слободан Милотић из Калуђерице, Мирко Тривуновић из Осиње, Драган Савановић из Добоја, Свето Каишаревић из Кожуха и Жељко Лукић из Чечаве код Теслића.


Након парастоса бројне делегације положиле су цвијеће а присутнима су се обратили предсједник Општинске борачке организације Петрово Душан Дујковић, начелник Озрен Петковић, помоћник министра Невојша Видаковић и ратни командант 4. Озренске бригаде Зоран Благојевић. Заједничка порука била је да се учињени злочин не може заборавити, да се од тражења казне за кривце не смије одустати те да се истина о овом злочину и помен на борце који су овде убијени мора преносити на генерације које долазе.


Рушење телекомуникационог торња на Краљици од НАТО авијације био је предуслов за почетак муслиманске офанзиве на Возућу и цијели Озрен три дана касније, те окончање протјеривања и етничког чишћења Срба са подручја зеничке регије, започетог 1992. године.