НАЧЕЛНИК ПЕТКОВИЋ НА ЗАВИЧАЈНОМ САБОРУ БРИЈЕСНИЧАНА

Начелник општине Петрово Озрен Петковић присуствовао је данас деветом Завичајном сабору Бријесничана одржаном у Бријесници Горњој. На овој свечаности окупили су се расељени Срби са тог подручја с циљем да обезбиједе услове за одрживи повратак, јер ни послије 28 година у селу, које је бројало 570 становника, није обновљена нити једна кућа.

Један од организатора Лазо Трипуновић, који је избјегао у Добој, изјавио је Срни да је почетна намјера групе ентузијаста окупљених у намјери да посјете и очисте локално гробље – прерасла у саборовање с циљем стварања услова за одрживи повратак.

“Већ има петнаестак породица које су спремне да очисте темеље и обнове објекте. То указује да ће повратак заживјети, а Богу хвала, уз нас старије све је више и млађих који се укључују”, изјавио је Трипуновић и навео да су мјештани ове године издвојили око 10.000 КМ за насипање и уређење пута до локалног гробља и мјеста саборовања.

Трипуновић је напоменуо да нико од око 570 пријератних становника овог села, које је тотално уништено, није успио да обнови имање након што су протјерани 1995. године.Према његовим ријечима, ове године Сабор има посебну тежину и значај јер окупљени тиме указују на присуство Срба који се не одричу свог родног краја и, у околностима нарушене безбједности, дају подршку српским повратницима у Тумарама, Доњој Бријесници и Пањику.

Поред начелника Петковића сабору је присуствовао и начелник општине Вукосавље Борислав Ракић, као и градоначелник федералног Лукавца Един Делић.

Петковић је овом приликом истакао да општина Петрово морално и у складу са могућностима финансијски помаже српске повратнике, али је разочаран што ни након 28 година у Горњој Бријесници није остварен одрживи повратак, као и што су недавни догађаји у повратничком насељу Тумаре, нестанак Јованке Ђурић/89/ и напад на Радмилу Симић, пољуљали и затегли односе.

“Треба им помоћи. Нажалост, до сада су били препуштени сами себи”, рекао је Петковић.

Ракић и Петковић су изразили спремност да у сарадњи са градоначелником Лукавца учесницима Сабора буде омогућена квалитетнија инфраструктура и буде изграђена надстрешница како би имали гдје да дођу током светковина. Парох пурачићки Јеленко Лазић служио је молитву у оквиру Сабора.