СТИПЕНДИЈЕ И ЗА НОВУ ГЕНЕРАЦИЈУ СРЕДЊОШКОЛАЦА У ПЕТРОВУ

У Петрову је данас начелник општине Озрен Петковић потписао уговоре о стипендирању са новом генерацијом ученика Средњошколског центра Петрово, тако да ће у току школске 2023./2024. године стипендије од стотину марака мјесечно примати сви ученици првог и другог разреда ове средњошколске установе.
“Ми смо прошле године одлучили да стипендијама помогнемо родитеље средњошколаца који одлуче да након основног образовања школовање наставе у нашем Средњошколском центру, истовремено у нади да ће ово бити подстицај за што више њих да управо ову средњошколску установу одаберу за наставак школовања. На жалост непобитна је чињеница да се број ученика значајно смањивао у задњих десетак година тако да је ово наш вид помоћи опстанку Стедњошколског центра Петрово”, рекао је начелник Петковић, нагласивши да се потписани уговори односе на све четири године школовања.


“Ми ћемо за двије године имати ситуацију да сви ученици Средњошколског центра Петрово имају стипендију из буџета општине и вјерујем да ћемо бити једна од ријетких ако не и једина општина у Републици Српској која стипендира све ученике Средњошколског центра. Без обзира што општина Петрово има скроман буџет сматрамо да се мора улагати у младе али и у очување наших установа”, истакао је Петковић.
А да је овај вид помоћи родитељима и ученицима већ дао резултате потврдио је директор Средњошколског центра Душан Цвијановић.


“Ми смо прошле године имали осам ученика првог разреда а сада је четрнаест првака. То нам говори да је ова мјера изузетно добра, и за ученике и њихове родитеље и за нашу установу”, рекао је Цвијановић, захваливши начелнику на идеји и иницијативи и одборницима локалног парламента који су то подржали и донијели одлуку о стипендирању средњошколаца.
Према уговору обавеза стипендиста је да школовање заврше у редовном року а право на стипендију би изгубили само у случају да у току школске године направе више од 26 неоправданих изостанака.