ОДРЖАНА 21. РЕДОВНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

Одборници Скупштине општине данас су донијели одлуку којом се општини Петрово одобрава дугорочно кредитно задужење у износу до 970.510,00 КМ а чија намјена је финансирање асфалтирања пута на правцу Какмуж-Сочковац преко Врле стране, пута Сочковац-Карановац преко Субашиног потока, дијела пута према стадиону Лужањак, дијела пута према амбуланти у Карановцу и асфалтирање платоа испред амбуланте, пута до гробља у Сочковцу као и пресвлачење асфалтом дијела пута Петрово-Ораховица. Из средстава кредитног задужења, како је прецизирано у одлуци, биће финансирани и радови уређења пјешачких стаза на Партизанском гробљу у Петрову, уређење платоа испред Дома културе у Какмужу и стављање фасаде на овај објекат, изградња система водоснабдијевања у Туристичкој зони Калуђерица, вањско уређење код школских објеката у Карановцу, Сочковцу и Порјечини као и објекта Дома културе у Сочковцу те изградња централног споменика погинулим борцима.


У Одлуци о кредитном задужењу, за коју је гласало 14 одборника док су три одборника била суздржана, наведено је да општина Петрово, сходно члану 59. Закона о задуживању, дугу и гаранцијама Републике Српске, овим задужењем не прелази износ од 18% од остварених редовних прихода из претходне године. За реализацију одлуке задужен је начелник општине који је у свом обраћању одборницима нагласио да је доношење ове одлуке први корак у реализацији кредитног задужења те да ће о детаљима одборници одлучивати у наредном периоду.


На овом скупштинском засиједају донесена је и Одлука о усвајању Плана капиталних инвестиција општине за период 2024.-2026. година у ком су, поред инфраструктурних пројеката чија ће реализација бити финансирана кредитним средствима, планирани и бројни други пројекти асфалтирања путева, изградње тротоара, реконструкције мостова, изградње водоводне мреже, израде пројектне документације за канализациону мрежу, уређења ријечних токова, реконструкције јавних објеката и увођења мјера енергетске ефикасности као и увођења система раздвајања чврстог отпада, улагања у тиризам, пољопривреду, Пословне зоне, реконструкција и проширење јавне расвјете и други пројекти.
Одборници су донијели и Одлуку о додјели општинских награда и признања у 2023. години, која ће бити уручена на Свечаној сједници Скупштине општине заказаној за 12. октобар, Дан општине и крсну славу општине Петрово.