ПРОСЛАВЉЕН МИХОЉДАН – ДАН И КРСНА СЛАВА ОПШТИНЕ

У Петрову је данас обиљежен Дан и слава општине, а тим поводом одржана је свечана сједница парламента на којој је највише овогодишње општинско признање Плакета “Михољско љето” додијељена Развојном програму УН у БиХ – УНДП.

Златна значка уручена је власнику компаније “Моделс” Пeтрово Арслану Кавгићу из Живиница, а Сребрна значка Горану Алексићу из Словеније који је отворио производну погон у Пословној зони Сочковац.

У области друштвених дјелатности Златна значка додијељена je постхумно истакнутом друштвено-политичком раднику Душку Петровићу, а Сребрна значка секретару општинског Удружења пензионера Радиши Јовичићу из Петрова. Новчане награде од по 100 КМ уручене су ученицама генерације Милици Милотић, Анђели Павловић и Марини Драгић, члану локалног Црвеног крста Михајлу Миљановићу и џудисткињи Исидори Јеремић која је у категорији полетарки првак Републике Српске и БиХ за ову годину.

Писмен похвале додијељене су свештенику Радославу Милановићу, Смиљи Ковчевић и Љубици Сарић из Сочковца, Нади Тодоровић из Карановца, Миленку Мартићу из Модриће и Фондацији „Мозаик“.

Свечаности су присуствовали министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић, генерални секретар Владе Српске Далибор Панић, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић, помоћник министра одбране у Савјету мнистара Александар Гогановић, командант и бригадири Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, директор Фонда за заштиту животне средине Срђан Тодоровић као и делегације братских општина Борово, Зубин Поток, Оџаци и Осечина.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић у обраћању присутнима подсјетио је на бројне реализоване активности у протеклих годину дана, укључујући и наставак вишегодишњег пројекта “Јачање улоге мјесних заједница у БиХ” који суфинансирају владе Швајцарске и Шведске, а имплементира УНДП, те пројекат реконструкције и проширења дионице пута Добој-Петрово у Карановцу, захваљујући средствима Владе Републике Српске. Он је за наредну годину најавио бројне инфарструктурне пројкете те наставак развојног пута ове општине.

Поводом Дана и славе општине у Цркви Покрова Пресвете Богородице служена је литургија и парастос борцима са овог подручја погинулим у Одбрамбено-отаџбинском и свим претходним ратовима. Након литургије у спомен соби цвијеће су положили начелник општине и предсједник Скупштине општине, замјеник министра одбране БиХ Александар Гогановић и делегација Трећег/Република Српска/ пука, изасланик предсједника Републике Српске Милорада Додика и делегација Петог одреда специјалне бригаде Полиције Републике Српске.

У оквиру “Михољских свечаности” поводом Дана и крсне славе општине Петрово, од 5. октобра су одржане бројне културне, спортске и туристичке манифестације.