УРУЧЕНА РЈЕШЕЊА О ПРИЗНАВАЊУ ПРАВА НА ПОДСТИЦАЈ ЗА 36 ПОЉОПРИВРЕДНИКА

Из буџета општине Петрово у наредној седмици ће за 36 пољопривредних произвођача из ове општине, на име подстицаја за развој пољопривреде, бити исплаћено 12.235,00 конвертибилних марака. Рјешења о признавању права на подстицај пољопривредницима је данас уручио начелник општине Озрен Петковић.


За узгој квалитетно приплодних крмача и супрасних назимица право на подстицај остварило је 30 произвођача, којима ће бити исплаћено од 210,00 КМ до 560,00 КМ, односно 10.430,00 КМ укупно.


За узгој квалитетно приплодних оваца право на подстицај остварило је 6 произвођача, којима ће бити исплаћено од 250,00 КМ до 370,00 КМ, односно 1.805,00 КМ укупно.


Пољопривредници су захвалили за новчану подршку која је, како рекоше увијек добродошла а начелник Петковић је за наредну годину најавио повећање укупних средстава за пољопривреднике али и појединачних подстицаја.


“Све подстицаје ћемо задржати и наредне године с тим да ћемо у буџету планирати њихово повећање”, рекао је Петковић.


Пољопривредници су овом приликом од стране доктора ветерине Душка Ђурића добили препоруке и савјете о начинима побољшања безбједносних мјера на фармама које имају за циљ спречавање појаве или ширање болести афричке куге свиња.


Од почетка ове године из буџета општине Петрово за подстицај пољопривреде укупно је издвојено 32.981,95 КМ а поред пољопривредника којима су рјешења уручена данас, подстицајна средства добили су пчелари и произвођачи млијека.


Укупна буџетска средства за подстицај за развој пољопривреде у 2023. години планирана су у износу од 50.000,00 КМ а до краја године биће исплаћена подстицајна средства и за пољопривредне произвођаче који се баве узгојем товних пилића као, за пољопривреднике који се баве производњом и узгојем крава у систему крава-теле те за набавку нове механизације и пластеника. За све пољопривредне произвођаче подстицајна средства се одобравају на основу Правилника о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде.