ДОМУ ЗДРАВЉА „ОЗРЕН“ ИСПОРУЧЕНА НОВА ЗУБАРСКА СТОЛИЦА ЗА АДАПТИРАНУ И УРЕЂЕНУ ЗУБАРСКУ ОРДИНАЦИЈУ

Зубарска столица најновије генерације, произведена у Италији, вриједна 32.762,04 КМ, данас је испоручена Дому здравља „Озрен“ у Петрову. Њена набавка је резултат договора представника мјесних заједница општине Петрово укључених у пројекат „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“, захваљујући којем су обезбијеђена средства, не само за набавку столице него и за адаптацију и уређење зубарске амбуланте ове здравствене установе. Поред свега набављен је и нови аутоклав, савремени уређај за стерилизацију неопходан за стоматолошку амбуланту.


„Ово је премиум класа столице. Да бисмо лакше објаснили нашим суграђанима направићу поређење са аутомобилима – ова столица би у аутомобилском свијету била нов БМW“, рекао је доктор стоматологије Озрен Ђурић, нагласивши да је ово улагање које ће бити од користи и онима који ће се тек рађати у наредним деценијама.
„У односу на досадашњи рад разлика ће бити огромна. Огледаће су у квалитету и брзини рада, наши пацијенти ће знатно брже добијати термине за лијечење зуба. Са старом столицом смо имали проблеме са честим кваровима, недостатком дијелова, сервисом који се некад чекао и мјесецима. Свега тога са овом новом столицом неће бити и ја само могу, у своје име али и у име наших пацијената, захвалити начелнику општине Петрово, УНДП-у и финансијерима пројекта који су нам омогућили да се набави ова савремена опрема“, рекао је др Ђурић.

Захвалност локалној власти, УНДП-у и свима који су били укључени у овај пројекат опремања зубарске амбуланте и набавку столице изразио је и директор Дома здравља „Озрен“ Дејан Јеремић.
Начелник општине Озрен Петковић истакао је да је ово један од бројних резултата учешћа општине Петрово у пројекту „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“.


„У годинама које су иза нас, од 2015. до данас, захваљујући овом пројекту направили смо заиста одличне резултате, посебно када су у питању инфраструктурни пројекти, асфалтирања, опремања објеката и слично. Али ова набавка зубарске столице и реконструкција амбуланте, која је била заједничка пројектна идеја и приједлог представника свих мјесних заједница, је нешто на шта сам посебно поносан. Према тврдњама стручних лица столица ће се моћи користити и неколико деценија, значи направили смо нешто што је за добробит не само данашњих него и бројних будућих генерација“, рекао је начелник Петковић, изразивши велику захвалност Влади Швицарске и Шведској, као финансијерима, и УНДП-у као имплементатору пројекта.


Укупна вриједност пројекта била је 49.093,24 КМ, од чега су средства Владе Швицарске и Шведске, пласирана путем УНДП-а, износила 31.781,20 (учешће за столицу 21.726,90 КМ и 9.781,20 КМ као комплетан износ средстава за адаптацију стоматолошке амбуланте), док је у буџету општине обезбијеђено 11.035,14 КМ за столицу и 6.550,00 КМ за набавку аутоклава. Добављач столице био је „Новае теам“ д.о.о. из Кисељака код Сарајева а извођач радова адаптације и уређења амбуланте „Озренпројект“ из Петрова.


Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“ је заједнички пројекат Владе Швицарске и Шведске, а спроводи га Развојни програм Уједињених нација (УНДП). Циљ пројекта је повећање демократског и директног учешћа грађана Босне и Херцеговине у локалној управи, јачање одговорности опћинских власти и побољшање инфраструктуре и услуга на нивоу мјесних заједница.