ОДРЖАНА 21. СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ПЕТРОВО

У Петрову је данас одржана редовна сједница Скупштине општине на којој је усвојен нацрт буџета општине за наредну годину, у ком су укупни приходи планирани у износу од 4.359.140 марака, што представља 66,12% више у односу на буџет за текућу годину. Оволико повећање буџета резултат је планираног кредитног задужења, међутим, и без тога, у нацрту је буџет за наредну годину у односу на овогодишњи већи за 14,79%.

„Битно је напоменути да у нацрт буџета за 2020. годину улазе кредитна средства у износу од 1.346.000 КМ. Поред ових средстава на повећање је утицало и повећање по основу индиректних пореза у износу од 140.000 марака“, рекао је Жељко Ђурић, начелник општинског Одјељења за привреду и финансије.

Повећање је и у усвојеном нацрту ребаланса буџета за ову годину, и то за 21.880 марака, што је, како је истакао Ђурић, резултат повећања прихода од индиректних пореза и повећање грантова.

Нацрти ребаланса за ову и буџета општине за наредну годину упућени су у јавну расправу која ће бити одржана 04. децембра.

Одборници су без расправе усвојили све тачке дневног реда, међу којима је био и приједног Програма одржавања улица, локалних и некатегорисаних путева, којим је предвиђен начин и обим чишћења.

„Јавно комунално предузеће ће чистити улице првог и другог приоритета док ће путеве нижег приоритета бити обављано путем договора са предсједницима Савјета МЗ, личним радом грађана, уз обезбјеђење погонског горива од стране општине“, истакла је Мира Катанић, начелник општинског Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове. Нагласила је да су обезбијеђена довољна новчана средства за набавку  посипног материјала и погонског горива, те упозорила грађане да је њихова дужност да чисте снијег испред својих стамбених и пословних објеката. 

На данашњој сједници Скупштине општине Петрово одобрена су новчана средства у износу од 3.000 марака за изградњу споменика погинулим борцима и цивилним жртвама рата у МЗ Тумаре те донесена Одлука о покретању иницијативе за израду Стратегије развоја општине за период 2021.-2027. година.