ЗАХТЈЕВИ ЗА ХИТНУ ИНТЕРВЕНЦИЈУ У САНИРАЊУ ШТЕТА ОД СИНОЋЊЕГ НЕВРЕМЕНА


Општина Петрово ће већ данас упутити захтјев Влади Српске за хитну финансијску помоћ у санирању штета проузрокованих јучерашњим невременом а дописи за хитну интервенцију биће упућени и Жељезницама РС за чишћење пружних пропуста као и ЈП Путеви Републике Српске за санацију оштећења мостова на регионалном путу Добој-Калуђерица.


Ово је одлучено на састанку начелника општине Озрена Петковића са сарадницима, одржаном јутрос, на ком је формирана и комисија за процјену штета у домаћинствима и на инфраструктурним објектима, која је одмах отишла на терен.


„Телефонски сам разговарао са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, који је обећао да ће на терен упутити помоћника надлежног за водопривреду, чију посјету очекујемо данас. Ми ћемо учинити све што је у нашој моћи али бојим се да то неће бити ни близу потребног. Синоћ смо били свједоци невјероватне силе природе, огромне бујице која је носила све пред собом и којој се немогуће супротставити. Једино трајно рјешење била би регулација корита ријеке Јадрине, за шта ми имамо урађен идејни пројекат. Проблем је што за његову реализацију треба око милион марака, које ми сами, без помоћи надлежних републичких институција и евентуално међународних организација, никада нећемо моћи обезбиједити“, рекао је Петковић, нагласивши да ће општинско руководство, без обзира на чињеницу да досадашњи захтјеви и апели за помоћ нису уродили плодом, истрајати у настојањима да се обезбиједе наведена средства.


Страшно невријеме захватило је дио територије општине Петрово јуче око 18:00 часова, када је након јаког пљуска нагло порастао ниво ријеке Јадрине и за неколико метара, након чега се бујица пробила из корита и поплавила широк појас око ријеке на потезу од Ковачевог моста до ушћа у ријеку Спречу. Поплављена су или заплављена скоро сва домаћинства у овом дијелу МЗ Петрово.