АПЕЛ ЗА ПОМОЋ ПОВРАТНИКА У ОЗРЕНСКА СЕЛА

Повратници у Тумаре и околна озренска села кажу да су заборављени од свих, да живе живот недостојан човјека, да им је угрожена и лична и безбједност имовине, да од општине Лукавац, којој територијално припадају, умјесто подршке и равноправног статуса са осталим грађанима, имају опструкције на свим пољима и однос као према грађанима другог реда. Тврде да су „сатјерани у ћошак“ и да једини излаз виде у томе да институције Републике Српске стану у њихову заштиту. За помоћ су се обратили начелнику општине Петрово Озрену Петковићу са молбом да са њиховим проблемима упозна највиши врх Републике Српске и српског члана БХ Предсједништва. Састанак са Петковићем и замјеником начелника Младеном Никићем организовали су у уторак у Тумарама.

„Двадесет година је откако смо се овдје вратили, муку мучимо везано за проблем путне инфраструктуре. Прошле године се кренуло у реализацију пројекта асфалтирања пута Доња Бријесница-Тумаре-Пањик, један мали дио је урађен и нажалост се стало, а то се није смјело учинити. Ми у наредном периоду морамо ријешити проблем путне инфраструктуре, овдје се мора пружити и економска подршка повратницима како би овдје опстали, морају нам се створити услови достојни 21. вијека, какве имају повратници на подручју Добоја или Бијељине, без обзира на националну припадност“, рекао је Љубиша Мијатовић, замјеник предсједника МЗ Тумаре.

„Напријед не можемо даље јер немамо ни средстава за живот. Сарадња са општинским властима у Лукавцу је потпуно обустављена и зато смо сада окренути према општини Петрово и Влади Републике Српске, да покушамо пронаћи пут, начин и средства да се овдје појави бољи начин живота, да привучемо људе да нам се враћају“, истакао је Недо Петровић, предсједник МЗ Милино Село.

„Што се тиче безбједности самих грађана знате шта се десило на Росуљама прије двије године, страх је и данас људи који живе ту шта ће се десити. Углавном свијет нешто ишчекује а не зна ни сам шта ишчекује“, рекао је Младен Јовановић из Доње Бријеснице.

Након што је саслушао све проблеме и муке мјештана овог дијела Озрена начелник Петрова је истакао да ће у наредном периоду покушати на све могуће начине да им помогне.

„Разговарали смо о више модалитета, рекао сам да ћу искористити све своје могућности и снагу да им отворим врата у Бања Луци код Владе Републике Српске, да покушамо и преко града Добоја, да видимо како да изнађемо средства, како да обезбиједимо пројекте да се овдје нешто помјери. И не само Влада РС него и федерална општина Лукавац, кантон, Савјет министара“, рекао је Озрен Петковић.

Повратници у Тумаре и околна села са начелником Петрова су договорили да се у будуће, барем једном мјесечно, њихови представници састану са Петковићем и његовим сарадницима, како би континуирано размјењивали информације и договарали наредне кораке с циљем да сачувају своја села, своја огњишта а у коначници и херојску Озрен гору. То је, како рекоше, не само њихова него и обавеза цијеле Републике Српске према онима који свој живот дадоше бранећи своју планину и своју отаџбину.