ПРАЗНИЧНИ ПРИЈЕМ ЗА СВЕШТЕНСТВО И МОНАШТВО

Начелник општине Петрово Озрен Петковић данас је уприличио традиционални празнични пријем за свештенство и монаштво са подручја ове општине. Игуман манастира Озрен архимандрит Гаврило, као и старјешине црквених општина, свештеници Јовица Лазаревић, Душко Видовић, Давор Петковић, Драган Михајловић и Јеленко Лазић , са домаћином су разговарали о протеклој години и плановима за сарадњу у наредном периоду.

„Традицонално на овом пријему разговарамо о сарадњи, која је према мојој оцјени веома добра, састанак искористимо за приједлоге и сугестије шта да радимо у наредном период. Ми смо за ову годину планирали око 10 000 марака за Српску православну цркву али то сигурно неће бити све. Заједно ћемо, као и у претходном периоду, кандидовати пројекте према Влади Српске и Савјету минитара БиХ. Имамо идеју и намјеру да помогнемо изградњу цркве на Бајковцу , да у току ове године ову цркву ставимо под кров“, рекао је начелник Петковић, изразивши наду да ће ову иницијативу подржати и одборници Скупштине општине Петрово.

Игуман манастира Озрен архимандрит Гаврило истакао је да сарадњу са руководством општине Петрово оцјењује као идеалну.

„Ја имам само ријечи похвале за начелника Озрена и његове сараднике, за њихов однос према Српској православној цркви. За наредни период сматрам да се сви требамо сложити и фокусирати на градњу храма на Баљковцу, наравно све у складу са могућностима“, рекао је игуман Гаврило.

Он је подсјетио да је упркос ограничењима изазваним пандемијом корона вируса прошле године у манастиру Озрен, уз пригодан програм, прослављен празник Успенија Пресвете Богородице – Велика Госпојина, те најавио „Госпојинске сусрете“ као заједнички пројекат Општине Петрово и манастира Озрен.

„Наша је идеја била да направимо Госпојинске сусрете који ће трајати од 24. августа до пред крај септембра, гдје би долазила културно-умјетничка друштва из разних крајева, одржавали концерти духовне музике, разна предавања. Ако ове године буде ситуација дозволила ми ћемо то, скупа са општином Петрово и организовати а посебно ћемо увијек његовати традицију народног весеља, обичај да се код манастира заигра коло, како је било и прошлог августа“, нагласио је игуман Гаврило.

У Протеклој години, између осталог, резултат добре сарадње Општине Петрово и Црквених општина била је реализација пројекта санације храма Покрова Пресвете Богородице у Петрову, укупне вриједности око 40.000 марака.