ОДРЖАНА 25. РЕДОВНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

Укупна буџетска средства остварена у 2023. години износила су 3.884.414,00 КМ док су укупни расходи износили 3.901.724,00 КМ, односно остварен је мањак у износу од 17.310,00 КМ, наведено је у Извјештају о извршењу буџета општине Петрово који је без расправе усвојен на данашњем скупштинском засиједању. Без расправе је усвојен и Финансијски извјештај (завршни рачун) према којем је остварен финансијски резултат (суфицит) од 79.849,00 КМ.

Одборници нису имали примједби на Извјештај о раду начелника општине у прошлој години као ни извјештај о раду Правобранилаштва РС-сједиште замјеника у Добоју те извјештаје јавног предузећа и установа чији је оснивач општина Петрово и извјештај Добровољне ватрогасно-спасилачке јединице.

Поступајући по закључку Владе РС донесена је Одлука о укључивању ЈЗУ Дом здравља „Озрен“ Петрово у локални трезор општине Петрово како би се могле предузети све потребне радње на измирењу обавеза Дома здравља и обавити припреме за увођење ове здравствене установе у трезорски систем.

Колу српских сестара „Св. Марија Магдалина“ Петрово одобрен је текући грант у висини од 15.000,00 КМ за покриће дијела трошкова дневног боравка – играонице за дјецу узраста од 1-6 година, која је као алтернативно рјешење за ублажавање проблема недовољног капацитета дјечијег вртића у Петрову са радом почела крајем прошле године и у којој тренутно борави 20 малишана.

Донесена је одлука о суфинансирању асфалтирања пута у МЗ Порјечина дужине 215 метара, што је прво овогодишње асфалтирање по принципу „марка на марку“, гдје се на износ средстава који прикупе грађани исти износ обезбјеђује и у буџету општине. Јавни позив за све грађане који на овај начин желе да обезбиједе финансирање асфалтирања јавних локалних путева и улица отворен је до 31. јула ове године.

Одборници су једногласно донијели Закључак којим је дата сагласност на приједлог Споразума о сарадњи Града Добоја, Града Грачанице, Града Лукавца, Града Тузле, Општине Добој Исток и Општине Петрово на реализацији заједничких пројеката инфраструктуре.

Донесена је Одлука о организовању деветнаесте спортско-туристичке манифестације „Озренски планинарски маратон“ који ће се одржати од седмог до деветог јуна ове године. Прихваћене су информације из области борачко-инвалидске заштите и о стању безбједности на подручју општине у 2023. години.

На почетку сједнице заклетву је положио и свечану изјаву дао нови одборник Скупштине општине Бојан Васиљевић из Какмужа, коме је као следећем на листи СНСД-а ЦИК додијелио одборнички мандат након што је досадашњем одборнику Бојани Михајловић из Петрова престао мандат због подношења оставке.